wwww of “weten wat we willen”

Ken je ze nog? Die leuke liedjes aka woordspelletjes op de speelplaats van de lagere school ? ‘Wie plakt er de meeste alliteratie aan elkaar?’ Zeven zeverende zottegemse zotten zwommen zomaar zeven zotte zondagen zonder zwarte zwembroek zei zotte Zulma (15). Ik kan het niet laten om deze associatie te maken telkens ik aan ‘focus’ en ‘kiezen’ denk. Dan passeren immers volgende 5 woorden, netjes in kadans, met de ‘w’ voorop, door mijn voorhoofd : “wel weten wat we willen”.

Hoe meer ik er over nadenk, hoe meer ik mijzelf overtuig : scherp focusen heeft niet zozeer te maken met ‘wat ik moet doen’, maar vooral met ‘wat ik niet moet doen’. Om de één of andere reden wil iedereen het liefst ‘alles’, zonder te kiezen … terwijl we met zijn allen heel goed beseffen dat dit een op voorhand verloren zaak is. Wellicht werken we waardevoller wanneer we  waarachtig weten wat we werkelijk willen (12 :-). “Schrijven is schrappen” zei W. Elsschot.

In onze groep hebben we daarom KPI’s. Het enige juiste kompas dat de naald richt op de koers ‘gewenste toekomst’. “Is jouw KPI rood? Dan wandel je in de verkeerde richting!” In dat opzicht is een KPI veeleer een hulpmiddel voor de individuele medewerker, eerder dan voor de organisatie. Of zoals een ander het mooi verwoordde : het toont het verband tussen de hoop stenen en de kathedraal die we willen bouwen.

Vorige week zat ik als toeschouwer op ‘de bank’ op een interne meeting waar het al KPI was dat de klok sloeg. Mooi, heel erg krachtig en met een bevlogenheid van jewelste.

Ken je dit fenomeen : verschillende personen die eenzelfde voorbeeld gebruiken om een verschillende, soms tegengestelde mening, te verrijken? Of nog beter : ‘citaten’! Let er eens op : dezelfde ‘citaten’ (liefst Latijnse :-) worden gebruikt om de meest tegengestelde meningen te onderbouwen. Hoe grappig …

Ik moest een beetje glimlachen. Een puzzelstukje viel op zijn plaats. Kiezen heeft niet alleen te maken met ‘durven iets niet doen’, maar dus ook met ‘nuance van definities’. Wat bedoelt iemand? Wat wil iemand bedoelen? Spreken we dezelfde taal?

Ik zit daar dus op mijn ‘spreekwoordelijke bank’ en zie hoe verschillende mensen het begrip KPI gebruiken, doch soms met totaal verschillende invulling. KPI als hulp voor de baas, want die wil het weten – rapporteren – evalueren. KPI die ‘controle’ van ‘de cijfers’ uitstraalt. De enige gewenste definitie is (“Wil de echte definitie van KPI nu opstaan!”) : “een KPI toont de weg voor iedere persoon die meewerkt aan het geheel”. KPI’s zijn eigendom van de medewerker, niet van de baas en zeker niet van de firma. Zelfde begrip, andere nuance, verschillende keuze.

Ik weet het niet echt zeker hoor. Maar toch denk ik dat geluk in een klein hoekje zit, succes ook. Ijsbergen hebben maar een tipje boven water. Het verschil wordt gemaakt door het uiteinde. Als ik over ‘werk’ nadenk : 95% van wat we doen lijkt wel bulk, commodity, het grote gemiddelde, olympisch minimum, niet meer dan normaal, …

Maar de laatste 5%? Die maakt wèl het verschil. Daar ‘kies’ je voor, daar leg je de juiste ‘nuance’. Dat is je focus, dan moet je weten wat je wil.

Ik wil wel eens een mountainbike bestijgen en, met het gewicht van fiets en uitrusting, een berg. Hoe groter de stenen, boomwortels en hindernissen … hoe meer het slagen afhangt van dat ene duwtje met je lichaam, die ene centimeter dat je vooruit schuift op je zadel, de kleine twist met je pols die het achterwiel ontlast en de stand van (in mijn geval) de rechtervoet. ‘Momentum’. Zoals in vechtsporten is het ook daar niet de kracht die telt, maar dat laatste procentje techniek : goed gekozen en juist genuanceerd. Absolute focus.

Terwijl ik deze blog schrijf flitst volgende tweet voorbij. Volg eens deze link.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s