Meester, gezel en leerling

Alle dagen, maar echt alle dagen, doen we bij de AVEVE-winkels er alles aan om kennis en advies tot bij de consument te brengen. Dit is onze toegevoegde waarde en ons onderscheidend voordeel als winkelketen. 110 jaar agrarische deskundigheid verpakken in kleine pakjes en zakjes voor liefhebbers van tuin, dier en thuisbakken.
Dat brengt ons tot bij het leuke maar moeilijke vraagstuk : ‘hoe doe je dit’?

Immers : klassikaal leren is steeds moeilijker te organiseren, mensen blijven minder lang in dezelfde organisatie en de natuurlijke instroom van land- en tuinbouwonderwijs krimpt.

Vorige week was ik met een groot hart m’n verhaal aan het doen bij een onderzoeksinstelling die ‘kennisoverdracht’ bestudeert. ‘Of ze ons misschien konden helpen?’. Bottom-line komt het er bij AVEVE als volgt op neer …
Stel jij bent klant en je hebt een vraag, whatever ….
Ik ben winkelmedewerker en :

  1. ik weet het antwoord en ik help jou verder
  2. ik weet het antwoord niet maar mijn collega in de winkel wel en die helpt jou verder
  3. ik kijk in de kennisdatabase van AVEVE en help jou binnen een paar minuten verder, jij winkelt ondertussen rustig voort
  4. ik bel de ‘expert van dienst’ en help jou binnen een 10-tal minuten verder, jij winkelt ondertussen rustig voort

In elk geval : jij als klant krijgt je antwoord! Dat is een feit.

Zegt die kennis-onderzoeker : “Je moet niet alleen focussen op die kennisdatabank, want de echte kunst is niet de kennis op zich … maar op het juiste moment de juiste kennis aan de juiste vraag in de juiste context verbinden. En … dat kan geen enkele kennisdatabank. Het concept is zo oud en simpel als het maar kan zijn : je hebt (benoemd of onbenoemd) meesters die bereid zijn leerlingen tot gezel te promoveren”.

Ik ben best fier op onze kennisdatabank, … maar ik ben het ook eens met de man. Het is een veelheid van dingen die op elkaar inwerken. Beginnend bij een cultuur die kennis als belangrijk omschrijft.

Onze kennisdatabank is onmisbaar, … maar wat is de echte functie? Wel : die mensen, die de kennis en de ervaring hebben, kennen en waarderen. Die medewerkers een forum geven. De ‘meesters’ motiveren om vanuit hun ervaring nieuwe leerlingen en gezellen op te leiden. Weet je, het is een feit : kennis delen gebeurt met mensen en niet met machines.

Ondertussen voelen we heel duidelijk dat opleiding in onze winkelketen verschuift van de klas naar de werkvloer : on-the-job-training en rayontraining zijn de nieuwe informatiesnelwegen voor de winkelvestigingen van morgen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s