Over Mission control en Mission command

“Een persoonlijke visie op werkplezier”. In een reeks van 4 blogposts wil ik graag mijn mening hierover delen!

In veel organisaties wordt de organisatiestructuur van onder naar boven getekend. M.a.w. ‘het licht komt van boven’. Ik vind dit licht trouwens een leuke metafoor om op verder te werken.

Stel je eens voor dat je eigen output, de vrucht van je werk, een lichtschijnsel is. Zoals een lamp een lichtbundel schijnt op een vloer.

_________

1. Over Mission control & command

_________

Visie A : Mission control

_________

Het licht komt van boven. Baas schijnt op hoger kader, hoger kader schijnt op lijnmanagers, lijnmanagers op winkelmanagers, winkelmanagers op winkelmedewerkers. De lichtbundel vertrekt van de manager.

Het licht vermenigvuldigt zich bij iedere stap. Maar bedekt nooit de hele vloer.

Wil je dit wel? Dat moeten er steeds meer managers worden ingezet maar dat wordt log, duur en is helemaal geen garantie voor meer licht :-)

Voorbeeldje uit de praktijk : soms krijg ik als directeur van onze winkelketen een mailtje op maandag dat iemand zijn oom op zaterdag in één van de 250 AVEVE-winkels een product heeft gevraagd in het weekend “en niet het gewenste antwoord heeft gekregen” of “dat het product niet voorradig was”. Soms is dit positief en louter ‘ter info’. Soms is dit negatief : alsof ik hier en nu een knopje zou kunnen indrukken zodat dit nooit ofte nimmer nog kan gebeuren. Welnu, deze onvolmaaktheden in een winkelketen, realiteit van elke dag, zullen niet verdwijnen omdat een manager op een gegeven moment zijn controle opdrijft om dit tegen te gaan. Deze methode is eindig of op den duur contra-productief.

‘Mission control’ vertrekt vanuit “controle geeft garantie” : ‘controleren tot wanneer je zeker bent dat alles is zoals je het wil’.

_________

Visie B : Mission command

_________

Zo werkt het natuurlijk niet altijd en overal. Althans in mijn beleving :-)

Stel je diezelfde lichtbundels eens voor als een onophoudelijke rij lampen die naar boven schijnt, elk op dezelfde hoogte en naast elkaar, en helemaal onderaan op ‘de vloer’. Het licht vertrekt van de medewerker. Als het een beetje goed gaat is wel het volledige oppervlak belicht. Iedere medewerker is een lamp op zichzelf natuurlijk.

In mijn voorbeeld van daarnet : succes is enkel verzekerd als iedereen inziet wat het belang is van een gevuld schap in de winkel en juist klantenadvies. En : als iedereen gemotiveerd is om dit schap gevuld te houden en goed advies te verspreiden.

Onze visie bij AVEVE vertrekt vanuit “verantwoordelijkheid geeft garantie”. Iedere medewerker wordt aangestuurd vanuit zijn of haar verantwoordelijkheid zodat de zekerheid ontstaat dat iedereen op ieder moment de juiste beslissing neemt.

‘Mission command’ vertrekt vanuit “verantwoordelijkheid levert de garantie”.

‘Mission command’ is een term uit het leger (meer info in het boek De laatste manager van Ben Kuiken) waarbij men de operationele beslissingen overlaat aan de soldaten op het terrein. Waarom dan wel? Omdat het hoofdkwartier met de legerleiding te ver af is, … en de situatie op het veld nooit kan inschatten zoals de soldaat ter plaatse kan! Zodoende draagt men het commando dus over aan zij die de missie uitvoeren : de soldaten zelf! Klinkt nogal militaristisch, maar is eigenlijk de logica zelf. Zeg nu eerlijk!

_________

Maar dit is allemaal theorie!

_________

Wat is dan het verschil tussen de theorie en de praktijk op de winkelvloer?

Volgende keer mijn gedacht daarover : “Je kan geen mensen motiveren!”.

2. Je kan geen mensen motiveren, mensen motiveren zichzelf

3. Iedereen heeft gelijk

4. De reispas naar meer werkplezier

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s