Waarom #werkplezier? Weten wat je graag doet!

Werkplezier is een beetje een gevaarlijk woord. Het woord wordt zoals ‘kwaliteit’, of ‘motivatie’ soms te banaal of te hol gebruikt. Want iedereen knikt enthousiast en zegt het ‘te willen’ of ‘te hebben’ Maar niet iedereen wil of kan er consequent naar ‘handelen’. ‘Handelen’ is een werkwoord : creëren voor anderen of creëren voor jezelf. 
Ikzelf zie werkplezier als ‘de situatie waarin tijd en moeite onopgemerkt voorbijgaat omdat het vooruitzicht van de vrucht van je werk je voldoening schenkt’. Jobsatisfactie dus, maar dat is een te moeilijk woord.

 

Te lang voor één blog

 

Ik probeer in meerdere stapjes uit te leggen waarom werkplezier zo hoog op mijn agenda komt te staan …

  • Is het voor de klant dan?
  • Is het voor de medewerker of ondernemer dan?
  • Is het voor het bedrijf AVEVE dan?

 

Is het voor de medewerker of ondernemer dan?

 

Werkplezier : weten wat je graag doet

 

“Je bent wat je doet”. Hopelijk doe je datgene wat je graag doet. OK, even serieus : iedereen moet toegeven niet uitsluitend dingen te doen die hij leuk vindt. Maar toch hopelijk wel het grootste deel van de tijd!

Steeds meer komen we er met zijn allen achter dat geluk veel te maken heeft met “doen wat je graag doet”. Dus ook “weten wat je graag doet”. En als je dat weet (“je eigen passie”) er gericht mee omgaan. Er bestaat trouwens een heel leuk boekje over. “Passie is wie je bent” : alleen voor zij die echt op zoek willen gaan!

Weten wat je graag doet heeft een keerzijde : ook weten wat je niet graag doet. Er ‘gericht mee omgaan’ bestaat dus in twee uitvoeringen. De doe-ik-graag-versie en de doe-ik-niet-graag-versie.

 

Weten wat je goed kan : talent!

 

Een tijdje geleden zat ik, zoals het voor een kaderlid hoort, in de wagen naar Radio 1 te luisteren. Toen de zendtijd voor Gastprogramma’s werd aangekondigd reikte mijn vinger naar een andere zender maar de stem van Luk Dewulf hield me tegen. Hij vertelde zijn definitie van talent. Nu dus ook mijn definitie :-)

“Wat je goed kan en graag doet, wat je schijnbaar moeiteloos lukt en je energie geeft. En wat door anderen wordt opgemerkt : dat is talent”. Prachtige quote van die Luk!

Anderen noemen het ‘je vlammetje weten’. Dit vlammetje is ‘je kracht’.

Bij de winkels van AVEVE heb je 3 grote groepen samenwerkers. Even de oefening :

Stel je bent winkelmedewerker. Wordt je moe van al die vragen die klanten je stellen of heb je net dat voldaan gevoel op het einde van een druk bevraagde werkdag? Zuigt het je leeg, of geeft het je nieuwe drive voor morgen? Of ben je de winkelmanager of zelfstandige franchisenemer? Moet je jezelf opladen om feedback aan je teamleden te geven (negatief of positief) of vloeit het er als van nature uit? Voor zij die op de centrale van AVEVE zelf werken? Krijg je een kick van ieder onopgelost probleem dat door jouw toedoen dan toch netjes is opgelost, of vond je het ‘een noodzakelijk kwaad’ omdat het nu eenmaal van iemand anders moest?

Zonder over iemand een oordeel te vellen, de talenten liggen hier voor het oprapen.

 

Weten wat je wil.

 

[zelf in te vullen] :-)

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s