Waar gaat al dat #HNW over? Het Nieuwe Werken!

 

Sinds kort probeer ik, in het kader van een nog op te starten AVEVE-opleiding ‘meer werkplezier’, wat hoogte te krijgen van al dat Nieuwe Werken. In Nederland hot-hot-hot. In België toch net iets minder.

Grosso modo haalt men drie doelstellingen door elkaar : dus kijk een beetje uit wat je precies wil als je zelf op zoek gaat.

De drie doelstellingen :

 • Flexibiliteit als remedie voor meer productiviteit (vooral ingegeven door fileproblematiek) en/of besparing op kantooroppervlakte.

Het gaat dan over thuiswerken en flexibele werkplekken. Een enkeling haalt er het argument ecologie bij.

Bij uitbreiding : werken los van tijd (geen kantooruren meer), werken los van plaats (thuis, flex-werkplek, iedere plek die inspireert), werken los van machine (met eender welk apparaat toegang tot eender welke info : los van servers of besturingsplatformen, cloudtoepassingen, mobiel internet, …). ANYWHERE, ANYTIME, ANYHOW!

Voor sommigen is het zelfs een totaal ander manier van werken. Bv. ‘Het kantoor in je tas’ (zie een eerdere post) van Gerald Essers. ‘Nomad working’ als een nieuw ideaal. Dit boek houdt wat het midden tussen tips en truukjes voor beter timemanagement met meer controle over je eigen tijd vs. taken en het aantonen van de voordelen van een andere werkstijl.
Citaat : ‘Je hebt passie voor het leven, je hebt een natuurlijk verantwoordelijkheidsgevoel, je begrijpt dat gangbare werkwijzen niet meer bestand zijn tegen de snelheid waarmee het dagelijkse werk en leven zich voltrekt? Als je zo denkt, kun je met overtuiging kiezen voor de nomadworkingleefstijl.’
 
 • War for talent, de juiste mensen aantrekken en boeien

Na de vergrijzing komen de nieuwe generaties. Jonge mensen willen minder voor bureaucratische organisaties werken, en zijn niet een leven lang loyaal aan een werkgever. Bovendien is je dromen realiseren ook steeds meer mogelijk zonder een groot bedrijf : je kan zelfstandig zijn zonder veel opstartkosten, je kan kenniswerker zijn in een netwerk, of je kan toegevoegde waarde leveren buiten de structuur van 1 bedrijf. Mensen aantrekken en geboeid houden wordt een moeilijke opdracht.

 • Werken aan een opener bedrijfscultuur

Deze doelstelling gaat wel wat dieper. Ik kreeg deze aanvliegroute via een boek : 

‘De laatste manager’ van Ben Kuiken. Dit gaat over de wissel van Taylor zijn ‘management and control’ naar ‘zelfsturende teams’. Volgens de auteur een noodzakelijk traject op weg naar meer betrokkenheid en meer klantgericht denken : ‘zijn organisaties er voor klanten, of omgekeerd?’ (klik hier voor Ben zijn aanbevolen 7 habits for highly effective organisations). ‘De laatste laat het licht aan, … voor de medewerkers’ had de ondertitel kunnen zijn. Het idee spreekt zeker aan, enkele stichtende voorbeelden ook. Maar het boek is eerder een aanzet tot nadenken, niet direct een doe-ik-morgen-boek.

De invulling van het Nieuwe Werken zoals hier bedoeld is vrij fundamenteel. Het is eerder een filosofie. De wil om mensen meer verantwoordelijkheid te geven, een geloof dat ‘teams zichzelf kunnen sturen’. Essentiële zaken zijn : leiderschap door vertrouwen, de wil om kennis te delen, een doel bereiken door als team voor dezelfde missie of droom te willen (mogen) werken, de betrokkenheid (lees : motivatie, resultaatgerichtheid) van de medewerkers centraal stellen in de bedrijfsorganisatie, gelijkwaardigheid als alternatief voor hiërachie.

Deze laatste doelstelling, ‘bedrijfscultuur’, pakken we eerstdaags met het beleidscomité onder de loep. Er valt altijd en overal te leren!

Als aanvulling vermeld ik hier “De kracht van de zwerm” : een klein boekje, waarin leuk wordt uitgelegd waarom in de dierenwereld een hele zwerm of kudde geen absolute leider heeft, maar zich toch samen naar één doel beweegt. 

 

 

Advertenties

2 reacties op “Waar gaat al dat #HNW over? Het Nieuwe Werken!

 1. Inderdaad, Het Nieuwe Werken is een verzamelnaam geworden waar ‘nieuwe’ ideëen m.b.t. ‘anders’ werken op een hoopje gegooid worden. Werkt verwarrend indien je naar één concept, één succesformule zoekt (die uiteraard niet bestaat).
  Uiteindelijk gaat het steeds weer om het oude gezegde “Er is maar één zekerheid en dat is dat alles veranderd”. En alles verandert steeds sneller, en wordt steeds complexer.

  Misschien moeten we ons niet zozeer concentreren op een antwoord zoeken als wel de juiste vraag formuleren? Bijvoorbeeld : “Als de wereld steeds sneller verandert en steeds complexer wordt, wat heeft ieder dan nodig om in deze wereld succesvol en gelukkig te blijven?” “Waar staan we nu en waar willen we naartoe en wat is dan de eerste stap?”

  Om achter alle terminologiën en hypes enigzins te ontdekken welke lading er in essentie achter zit en waar deze te plaatsen, vind ik Spiral Dynamics een zeer nuttig model. De grondlegger van Spiral Dynamics was de Amerikaanse hoogleraar Clare Graves en het model is oorspronkelijk ontstaan uit onderzoek naar de vraag ‘Wat is een volwassen persoon?’ Dit onderzoek is echter uitgegroeid tot een (wetenschappelijk) model met een hoge voorspellende en praktische waarde voor transities bij individuen en groepen. Een goede introductie vind je in het boek ‘Denkfundamenten ontsluierd’ van Max Herold (managementissues.com). Lees je het graag wat uitgebreider dan heb je het boek ‘SD, Waarden, leiderschap en veranderingen in een dynamisch model’ van Don Beck en Christopher Cowan.

  Uitgaande van dit model ben ik volledig akkoord met het citaat dat aangeeft dat er voor het nomade-werken een aantal voorwaarden tot succes verbonden zijn. Een volwassen verantwoordelijkheidsgevoel hebben, jezelf doelen kunnen stellen en deze behalen, evenals de passie kennen die je blijft motiveren (zonder controle)… misschien starten met deze competenties sterk te maken?
  Time-management doesn’t work for nomad workers, it’s all about selfmanagement…

 2. Superquote, echt waar : “Time-management doesn’t work for nomad workers, it’s all about selfmanagement”
  Ik geloof er echt heel hard in : de regie in eigen hand, de kracht van je eigen houding! Zelf haalde ik ook wel veel deugd uit het lezen van ‘Passie is wie je bent’ (Ludo Daems).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s